Go Back

Przepis na piersi z kurczaka ze szpinakiem i szparagami na ostro

Prep Time 20 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 40 minutes
Posiłek Dania główne, Lunchboxy
Smaki Słone
Servings 2

Equipment

  • piekarnik
  • kuchenka

Ingredients
  

  • 400 g piersi z kurczaka (u mnie Mięsna Paczka)
  • 400 g szparagów
  • 2 garści szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • czosnek niedźwiedzi, papryka słodka, kurkuma
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 mozzarella u mnie light

Instructions
 

  • Mięso umyj, pokrój wzdłuż na porcje
  • Wrzuć do miski, dodaj, sól, pieprz, kurkumę, czosnek niedźwiedzi, paprykę słodką
  • Wszystko wymieszaj
  • Smaż na odrobinie oleju na mocno rozgrzanej patelni, krótko z obu stron na złoty kolor
  • Odstaw na bok
  • Szparagi umyj i odetnij twarde końce
  • Skrop sokiem z cytryny, dodaj wędzonej papryki, ostrej papryki, oliwy, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj
  • Piecz al dente w piecu w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut
  • Cebulę, czosnek i pieczarki pokrój w kosteczkę
  • Na tej samej patelni wlj łyżkę oleju i smaż wszystko
  • Dodaj pokrojone w kostkę pomidory suszone i wlej łyżkę oliwy z pomidorków
  • Na koniec dodaj szpinak i mieszając krótko smaż
  • Na wyłożonej papierem blasze rozłóż usmażonego kurczaka
  • Nakładaj na wierzch porje farszu
  • Mozzarelle pokrój w drobne paski
  • Ukłądaj na każdej porcji
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni

Video