Go Back

Przepis na nalesniki z pieczarkami i sosem koperkowym

5 from 1 vote
Prep Time 15 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 30 minutes
Posiłek Dania główne, Kolacje, Lunchboxy, Lunche
Smaki Słone
Servings 2
Calories 655 kcal

Ingredients
  

Naleśniki

  • 150 g mąki (u mnie pomieszana orkiszowa z gryczaną 2/1)
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli

Farsz

  • 100 g mozzarelli
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy

Sos

  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek

Instructions
 

  • Skłądniki na ciasto blenduj na gładko, odstaw na 10 minut
  • Cebule i czosnek drobno pokrój i smaż na oliwie na złoto ciągle mieszając
  • Dodaj umyte i pokrojone w plasterki pieczarki
  • Dodaj sól i pieprz i smaż na złoty kolor
  • Na patelni do naleśników na niewielkiej ilości tłuszczu smaż cienkie naleśniki
  • Dodaj startą lub pokrojoną w kosteczkę mozzarellę i podrzewaj aż się rozpuści
  • Na każdy nalesnik nałóż farsz i zamykaj w koperty
  • Do jogurtu dodaj posiekany koperek i wyciśniety czosnek, dopraw do smaku
  • Podawaj osobno do naleśników
Keyword bez mięsa, raj dla podniebienia, wytrawnie, zdrowo nie nudno