Go Back

Przepis na szarlotkosernik bez pieczenia

Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
3 minutes
Total Time 33 minutes
Posiłek ciasta, Desery, Lunchboxy, Przekąski, Śniadania
Smaki Słodkie, Słone
Servings 16
Calories 244 kcal

Equipment

  • kuchenka

Ingredients
  

  • 400 g herbatników
  • 4 kostki gorzkiej czekolady

szarlotka

  • 8-10 szt jabłek
  • 500 ml wody
  • 1 galaretka cytrynowa lub agrestowa
  • 2 łyżki cynamonu

sernik

  • 250 g mascarpone
  • 150 g skyru
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 100 ml wrzątku
  • 30 g żelatyny
  • 5 łyżek erytrytolu

Instructions
 

  • Przygotuj foremkę kwadratową (u mnie kwadrat 27/27cm)
  • Zmocz papier do pieczenia i wyłóż formę
  • Na dno układaj herbatniki ciasno na całej powierzchni
  • Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach
  • Wrzuć do garnka, zalej woda, dodaj cynamon i duś około 20 minut
  • Na koniec dodaj galaretkę i dobrze wymieszaj
  • Nakładaj naprzemiennie warstwy jabłek i ciastek 3 razy, na wierzch ciastka
  • Zelatynę rozpuść we wrzątku, przestudź
  • W misce wymieszaj serek, jogurty, erytrytol
  • Wystudzoną żelatynę dodawaj pomału do serka delikatnie mieszając
  • Wyłóż wierzch ciastek
  • Pokrusz czekolade i posyp wierzch ciasta
  • Włóż do lodówki na około 3h (najlepiej na noc)

Video

Keyword bez pieczenia, deser bez pieczenia, na zimno, obłędny sernik, szarlotka